RSS

residents of 5sc1

residents of 5sc1
a few persons missing

kahwin awal??pelik ke ??

salam minna-san...
hoho..lamo gop dok masok sini..sebok a kononnye kan??
ok semua..
tajok di atas..
sesaje je nk tulis buah pikiran on this matter..semalam time p wish besday kawan..lepak kat situ jap..
pastu bila ramai2 tuh , antara topik yg tersentoh adalah kawin awal..
banyak gak a cite...yg kawin sebb da terlebih batas..astaghfirullah n na'uzubillah.

ape pandangan korang bile dengar kawan sekolah or kawan kepada kawan yang sebaya dah tunang or nikah???mesti cam terkejut gle kan??sebb norma sekrang macam kalo kahwin di usia muda nih pelik la..

tapi kalo difikirkan balik...sebenarnya kawan or tunang awal nih ada kebaikannya..memang ramai yang akan fikir "ish..bdop nih..gelenya(gatal..haaha)nyo.." , " kalut la nk nikoh..enjoy la dlu.." n macam macam lagi lah..

n bagi pandangan aku plak la..memang la ak tak berapa nk menyokong tunang n nikah awal..tapi cuba kita letak diri kita dalm keadaan sahabat kite tuh...ape kesnye..ape sebbnye.cubalah kita husnuzzon sesama saudara seISLAM kita nih..sape lagi yg kita nk percaya kalo bukan teman sendiri..
bagi aku..bile diorg dah tunang awal2, at least perkara tuh dapat menyenangkan hati aku sebagai kawan..ape kes??sebabnye,bila dah bertunang nih,mereka dah terikat dgn satu sama lain...semlam aku ckp mende nih,semua org macam kata,,,'Eh,ingat bertunang,bleh a nk kuar g makan,jln2,dtg umah gitu??"

bukan tuh maksud aku..maksudnya..at least mak ayah diorang tau,ank mereka ada relationship ngan sape..kalo ade masalah ke pape..tau la mak ayah nye nak cari sape..
tu lah pada pandangan aku .

mungkin sebbnya tak dapat nk die bgtau..kite sendiri pon mungkin akan jadi macamtuh..
nk tunang n kawin awal tak kisah..asal mak ayah restu,diri sendiri n partner da sedia..insyaAlah semua akan berjalan ngan lancar..

ini bagi kesah yang insyaAllah diberkati Allah sbb musababnye..lain ceritanya pula dgn yg sebaliknya..ada gak yang nikah awal sebb dah terlebih batas macm yg aku dah bgtau kat atas..yang nih..tepuk dada tanya iman.
sama2 la kita menjauhinya..
seperti firman Allah ;mafhumnya::"janganlah kamu mendekati zina"

[p/s]..everyone has their own thought..so,do comment..bgtau ape lak yg korang pkir..
[p/s 2]..ni bkn(tdk lnsung,hehe) berkaitan ngan syazana eh..hehe
..Na buat pengumuman kat fb kata tunang bln mei nih n kawin dlm masa terdekat
tuh jugak..is it real hers??we wait n see..kalo betul,tahniah n moga diberkati Allah hendaknya..

ja!!!~~jumpa lagi..wassalam..

5 reply???:

gengkita said...

so...takyah la nk kapel2...kan??

Dr. Nur Farah Aisyah said...

whoah,tajuk hangat kot!!
haha..
taknak komen lebih2..
sape2 yg kawen awal tu,make sure jemput saya ye!
Akan ku sanggup terbang balik dari Jordan,hehe~

Dr. Nur Farah Aisyah said...

weh,semeta!
jolo ko na tu?
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa [terkejut,hak3]

gengkita said...

farah!!dok pon na tuh..wak terkejot ore jah...haha

date exam dio uponyo...kakaka

haliban said...

rase macam nak kawen awl jugok!

ehe,